2012. február 5., vasárnap

Receptes bejegyzés következik

Nem, nem megyek át gasztro blogba, csak le szeretnék írni pár receptet, nehogy feledésbe merüljön.
Az első - épp most ettük meg - egy 5 perces süti. Az urban-eve blogon találtam, és kicsit kibővítettem, meg minden, és tényleg percek alatt nagyon finom csokis sütit varázsolhatunk az asztalra.
Szóval a recept:
4 ek. liszt
kevés sütőpor
4 ek. cukor
1 tojás
3 ek cukrozatlan kakaópor
3 ek nutella
3 ek. tej
3 ek. olaj vagy vaj

Nos, én az adagot duplájára növelem és egy kivajazott őzgerinc formába öntöm, miután összekevertem mindent. Mehet az előmelegített sütőbe 5-10 perc, tűpróbáig és kész. A közepe finom, szinte még folyós lesz, a széle szilárd és vanilia fagyival esszük. Hát ... naaaagyon finom!!!

A másik, ami szintén most sül és mostanában egy mániám lett, az a kenyér sütés. Újévkor megfogadtam, hogy ha csak lehet kerüljük a fehér lisztet, valamint a cukrot. Mivel a közelünkben a sok sok pékség alig ad normális, finom, ehető fehérliszt mentes kenyeret, - kivéve a kisboltban, ahol isteni finom magos kenyér van, de időben kell menni, és nem minden nap van - szóval jobb híján kenyérsütésbe fogtam. És el kell mondjam, nem bonyolult. Most épp egy fehér tönkölylisztes szezámmagos kenyér sül.
hozzávalók:
50 dkg liszt
élesztő
1 tk cukor
2 tk só
2 ek olívaolaj
3 dl víz

Ezt összekeverem, borítok még bele 3 ek-nyi szezámmagot, amit előtte száraz serpenyőben kicsit megpirítok. Összedagasztom, majd kelesztem meleg helyen úgy, hogy a kelesztőtálra zacskót húzuk, hogy jól beizzadjon. 1 órát kel kb. A tönköly kb 4szeresére kel ennyi idő alatt.
Közben beáztatom a rcserép római tálam tetejét vízbe.
Kelesztés után lisztezett lapra borítom, kipaskolom belőle a levegőt, téglalap alakúra paskolom, majd a felső két sarkát behajtva feltekerem, közben igazgatom a széleit. Ha kész, sütőpapírt vágok a római tál aljába, beleteszem, bevagdosom a tetejét, megkenem kevés vízzel, rá a teteje, miután lecsöpögtettem a vizet róla és mehet a H IDEG sütőbe. Kb egy óra alatt készre sül. Tökéletes lesz!!!! :)))

Aztán még egy, ezt mondjuk nem ma csináltam, de megint egy tökéletes recept a tökéletes krumpli leves:
hozzávalók:
1 kg krumpli
1 leveskocka
4 dl főzőtejszín
10 dkg bacon
1 közepes fej hagyma
só, bors
reszelt sajt

A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, és egy lábasba tesszük. Majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, hozzáadjuk a leveskockát és puhára főzzük.
Közben a bacont és a hagymát felszeleteljük, és előbb a bacont megpirítjuk olaj nélkül, majd hozzáadjuk a hagymát is.
A krumpli mikor megpuhult botmixerrel összeturmixoljuk, hozzáadjuk a főzőtejszínt és még kb 5 percig főzzük.
Sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a bacont és a hagymát.
És kész!
Tálaláskor a tetejére sajtot reszelünk és már kanalazzuk is az olvadt sajtos, krumplis, baconos, hagymás naaaagyon finom levest.

Nos, egyenlőre ennyi jutott eszembe. Majd írok még ... hátha elfelejteném, és hát, egyébként is ... :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése