2014. június 26., csütörtök

Ceglédi tábor 2. nap

2. rész
1. éjszaka, 2. nap

Reggel 5 óra, fél 6 magasságában valami furcsa zúgásra ébredtem. Kint igen erősen fújt a szél. Ildikó ekkor már, ki tudja mióta, ébren volt.:) A 2 vendég kislány forgolódott az ágyon, elég kicsi egy heverő két gyereknek. Lara álmában édesen nevetgélt, MI jókat mosolyogtunk ezen. Felváltva takargattuk be a lányokat, mert a paplan folyton lecsúszott róluk, ahogy fészkelődtek. A következő 1 órában MI csendesen beszélgettünk a tanári szobában, mivel semmi nesz nem szűrődött ki a szomszédos helyiségekből. A gyerekek mélyen aludtak. 

A tervem az volt, hogy 7 óra körül elmegyünk futni a gyerekekkel a tó körül, így 6.45-kor lassacskán el kezdtük ébresztgetni a gyerekeket. A 2 lány is visszament a többiekhez. Ébredezett, mocorgott ekkor már mindenki. Gyors készülődés következett, majd negyed 8 táján összegyűlt a kis csapat az udvaron, a futáshoz. Az összes fiú és két lány futotta körbe velem a tavat ezen a reggelen. Eleinte a szél miatt hűvös volt a levegő, de futás közben jól kimelegedtünk. 10 perc alatt vissza is érkeztünk a táborba. Amíg mi futottunk, Ildikó néni megpróbált egy kicsi rendet tenni/tetetni a szobákban...

8 órakor reggelizni mentünk, 1 szép nagy kakaós csigát kaptunk, és tejet vagy teát választhattunk hozzá. Nem mindenki tudta megenni a csigáját, így a maradékokat becsomagoltuk, hátha később elfogy. Nem gondoltuk rosszul! Bezacskóztuk még a fele adag almát is, és magunkkal vittük a kirándulásra. Szeretném megköszönni a nagy szatyornyi, hatalmas és finom almákat Dóriéknak. Az utolsó darabig mind elfogyott.:)

9 óra után pár perccel jött értünk a lovas kocsi, s elindultunk. Szép hosszú út volt a tanyáig, közben énekeltünk, nézelődtünk, készültek a gyerekek a Ki mit tud?- ra. Bálint MI közénk ült, és örömmel mesélt a londoni útról, melyen előző héten voltak a családjával.

Mindenki örült, amikor végre megérkeztünk a tanyára. Egy páva, a háztetőn állva, fura hangon köszöntött minket. Olyan volt a hangja, mint a macskanyávogás. Lepakoltunk, majd indult a program. Kukoricát morzsoltunk, daráltunk, s aztán meg is etethették az állatokat a gyerekek. Két tenyerükben, futva hordozták az állatoknak a darát. Voltak, akik felfedezték a nyuszikat, mások a tehenet, kecskéket, disznókat, baromfikat etették. Jó volt, hogy viszonylag szabadon mozoghattak a gyerekek, volt is jövés-menés, szaladgálás. Kicsivel később mehettünk lovagolni. Egyszerre 4 gyerek tudott lóháton ülni, ennyi ló állt a rendelkezésünkre. A gyerekek nagyon bátrak voltak, kiderült, hogy többen ültek már lovon. Minden lovat felnőttek száron vezettek. Nagyon szép lovak voltak. Mindenki nagyon élvezte a lovaglást. Sajnos, Bori egy szerencsétlen pillanatban lepottyant a lóról. Nem lett nagyobb baj, s aránylag hamar kiheverte a balesetet, délután már együtt tudott játszani a többiekkel. 
Lovaglás után kivonultunk a játszótérre, ahol vártuk a csikósok műsorát. Itt kicsit hintáztak, szaladgáltak a gyerekek. Aztán végül megjött a 2 csikós a lován, mint láthattátok Ildikó néni fotóin. Különböző gyakorlatokat mutattak be. Látványos volt, mindenkinek tetszett a műsor. Utána visszasétáltunk az épülethez, és itt teljesedett be a maradék kakaós csigák, és a sok finom alma sorsa! Befalták a gyerekek az utolsó morzsáig, amíg kint befogták a lovakat a mi lovas kocsinkba. Irány haza! Pihenős, eszegetős, csendes zötykölődéssel tértünk vissza a táborba. Bori végig aludt Ildikó néni ölében, s mire hazaértünk, szinte teljesen meggyógyult. Lepakolást, tisztálkodást követően mehettünk is ebédelni. Finom, sűrű tárkonyos raguleves várt minket és fejenként 2 db lekváros fánk. Szépen megebédeltünk, de a fánkokból legtöbben csak az egyikkel tudtak megbirkózni, úgy hogy megint félretettünk a maradékot későbbre. Jól tettük! :)

Ebéd után rövid csendes pihenő következett, voltak, akik ledőltek az ágyukra, voltak, akik kártyáztak, mindenki pihent egy kicsit. Ezalatt MI előkészítettük a délutáni közös játékok kellékeit: a Számháborúhoz a számokat, és a Rókavadászathoz a rókákat. Ekkor már nagyon szép, napos volt az idő, a többi gyerekcsoport már elment a táborból a strandra vagy másfelé. Így csak mi maradtunk ott, miénk volt az egész terület! Szuper! Kiköltöztünk az udvarra. A maradék fánkok valahogy eltünedeztek a tálcáról. :) És ekkor már sokkal gyakrabban töltögettük meg a hozott vízzel a kulacsokat. Köszönjük szépen Vivi szüleinek a 12 flakon vizet. Mind elfogyott, hazafelé a vonaton ittuk meg az utolsó litert.

Kezdődhet a Számháború! Nagyon izgalmas volt, ahogy rohangáltak a gyerekek és megpróbálták leolvasni a számokat. Lili végül a fa tetejére mászott a többiek elől. Nagyon élvezetes volt a játék. Később valahogy rókák lepték el a terepet, és a gyerekeknek meg kellett keresniük azokat. Ezt is nagy élvezettel játszották. Azután pedig izgatottan készültek az esti Ki mit tud?- ra, és sokat szaladgáltak, fára másztak, botoztak. Néhány lány Ildikó nénivel és a mindent tudó telefonjával, bevonult a szobába, hogy titokban a táncot gyakorolják estére.

Vacsorára bundás kenyeret kaptunk és szörpöt. Mindenki jó étvággyal evett. Aztán megint lehetett futkározni, rókát keresni, készülni a Tábortűzre. Peti egy csodálatos máglyát rakott a tűzrakóba száraz ágakból. Később csatlakoztak hozzá mások is, és lett egy szép nagy máglya. A táborvezetőtől kaptam gyufát, papírt a tűzhöz, ill. egy locsolókannát vízzel az eloltáshoz. Petivel lehordtunk a teraszról 3 padot, hogy egyszerre mindenkinek legyen helye a tűz körül. Kicsit melegebben felöltöztünk, majd összegyűltünk a padokon, s meggyújtottuk a tüzet. Jó magasra felcsaptak a lángok, köszönhetően a nagy máglyának. Énekeltünk egy kicsit, és néztük a lángokat. 
Majd elkezdődött a Ki mit tud? Egymás után léptek fel a kis előadók, kedves kis műsorszámokkal. Leginkább táncoltak a gyerekek, de volt karate bemutató, és éneklés is. Mindenki nagyon helyes volt és lelkes. Luki saját műsorszámot improvizált, sziporkázott, mi pedig dőltünk a nevetéstől. Lukiban egy Dumaszínházi komikust fedeztünk fel! :) Még most is nevetek, amikor eszembe jut a történet, amit ott helyben kitalált, és előadott.:))) Miután mindenki szerepelt, még egy kicsit táncoltunk, aztán szétszéledt a csapat. 

Eloltottam a tüzet, és jó füstösen mentünk fürdeni. A zuhanyozás ugyanúgy történt, mint előző este, egymás után jöttek a gyerekek a fürdőbe. Majd fogmosás következett. És varázsszó sem kellett, a fiúk pillanatok alatt rendet raktak a szobájukban, hogy ott legyen a mese. Itt kell magamat javítanom, előző este a lányok szobájában gyűltünk össze mesét hallgatni, tehát ők voltak, akik rendet vágtak 5 perc alatt.:) Sorry lányok!

Összegyűltünk a fiúknál, lámpaoltás, zseblámpák fényei táncoltak a plafonon, és Ildikó néni megint egy szép, és elgondolkodtató mesével /Világszépítés/zárta a napot. Ezután mindenki visszatért a helyére, a lányok kettesével feküdtek az emeletes ágyakon, mindenki felül, a fiúknál is volt páros alvás, és láss csodát, este 10 körül csend lett!:) Senki nem jött enni, nálunk aludni, egy-két kis könnycsepp és vigasztaló szó után mindenki békésen elaludt. Az épületben ekkor zajlott egy-két másik csoport búcsúestje, hangos zenélés, éneklés hallatszott, kiabálás, a folyosón nagyobb gyerekek járkáltak, ajtók csapódtak, ami nem kis zajjal járt, de a mi gyerekeink úgy aludtak, mint a bunda.:) Csak MI voltunk fent megint éjfélig, akkor csendesedett el a tábor.

Hamarosan jön a 3. rész :)
M.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése